‘Mijn deur staat altijd open’ is niet goed genoeg en een ’tik op je billen krijgen’ al helemaal niet!

De deur openzetten en wachten tot medewerkers naar jou komen, is niet voldoende voor goed leiderschap. Door te zeggen dat “Je deur altijd open staat” creëer je afstand en leg je het initiatief bij de ander. Wil jij effectief en betrokken leidinggeven aan je medewerkers? Dan vertel ik je mijn verhaal:

Een ’tik op je billen’ krijgen van je collega of leidinggevende!💥

Lang geleden was ik zelf teamlid. Mijn werkgever was een drukke man met veel handgebaren en uitvoerige verhalen. Vanaf de eerste werkdag nodigde hij mij vaak uit in zijn kantoor om over lastige dossiers te praten en er volgden vele imposante klantverhalen.

Zijn verhalen waren vaak eenzijdig en op zijn vraag aan mij: “Hoe gaat het?“ gaf hij zelf vaak antwoord. Al gauw had ik door dat geen enkele collega spontaan bij hem binnenliep of zijn uitnodigingen “Kom even binnen om bij te praten” aannam.

Ik maakte de bezoekjes aan zijn kantoor minder en korter.

Een paar maanden later stond ik na zo’n bijpraatmoment op en liep naar de deur om mijn werk te hervatten.

Hij gaf me ‘PETS’ een stevige tik op de billen en lachte vrolijk dat het ‘weer zo gezellig was met mij erbij in het team’. Ik schrok me wezenloos! Zo snel als ik kon, maakte ik me uit de voeten en zei er niets over. Dat durfde ik niet en dat kon ik niet. Ik verstijfde en bevroor volledig!

Die tik op mijn billen was eenmalig en gebeurde daarna niet weer. Daar zorgde ik wel voor! Ik liep nooit meer spontaan naar binnen en als ik bij hem moest zijn voor overleg, zorgde ik er bewust voor dat de deur altijd open bleef staan zodat de receptioniste kon zien wat er in zijn kamer gebeurde.

Waarschijnlijk heeft hij het niet eens in de gaten gehad en gebeurde het ondoordacht. Bij mij werd er echter een torenhoge drempel opgetrokken en mijn vertrouwen in hem als betrouwbare werkgever, mentor, collega was beschadigd. De samenwerking was daarna geen lang leven meer beschoren, omdat er voor mij een onveilige werkomgeving was ontstaan.

Hoe kun je samenwerking bevorderen? En hoe creëer je een veilige werkomgeving als leidinggevende?

Uiteraard is dit waargebeurde verhaal niet een uitnodiging voor leidinggevenden of werkgevers om op deze manier ‘actief contact te zoeken met teamleden’, maar het was wel mijn eerste werkgever die mij uitnodigde om ‘even samen te zitten en bij te praten’. Dát verraste me positief:

  1. ik voelde me gezien en gehoord als mens en als professional.
  2. Hij maakte altijd tijd en ik voelde me telkens welkom.
  3. Hij stelde me vragen en gaf me (soms) ook de gelegenheid om hier mijn persoonlijke of professionele visie op te geven.

Kortom: Ik deed er toe en dat maakte dat ik met plezier mijn werk uitoefende. Niet alleen ik ervaarde dit persoonlijk als teamlid, want het is inmiddels vele malen onderzocht en gebleken dat oprechte interesse in medewerkers de motivatie en draagkracht op de werkvloer laat groeien.

Mijn deur staat altijd open is niet goed genoeg! Hoe kun je samenwerking bevorderen? En hoe creëer je een veilige werkomgeving als werkgever? goede leiderschapsstijl

Hoe stimuleer je je team?

💡 Mijn tip aan jou als leidinggevende of werkgever? Schakel af en toe even terug, haal de vaart eruit en drink samen koffie of maak een lunchwandeling. Creëer momenten voor oprechte gesprekken, want dat wordt écht gewaardeerd!

Twee kanttekeningen:
– stop met oeverloos kletsen over jezelf en
– een tik op de billen kan echt niet, nooit en te nimmer!

Conclusie: Hoe verbeter je samenwerking in een team?

Een goede leidinggevende moet actief contact zoeken met teamleden, in plaats van passief te wachten tot zij naar hem of haar komen ‘omdat je deur altijd openstaat’. 🚪
Dit betekent dus dat je zélf de drempel over moet gaan en gesprekken moet aanknopen. Niet alleen contact zoeken, maar ook informeel contact máken met je teamleden en je bewust worden van hun behoeften.
Het gaat niet om opgelegde gesprekken, maar om het spontaan creëren van momenten van verbinding om de teamdynamiek te verbeteren. Lees ook de tips in dit blog.

Leiderschap ontwikkelen

Worstel je als leidinggevende of als ondernemer met dit vraagstuk en kom je er alleen niet uit? Plan dan een gratis brainstorm van 20 minuten in en dan bellen we om samen eens naar een passende oplossing te kijken.

En weet…. dat je van harte welkom bent voor een exclusieve Business Retreat op ons privédomein in Frankrijk waar we je de fundamenten leren van optimaal leiding geven, teamoptimalisatie en relaties te verbeteren.

In onze ‘Business Retraites’ gebruiken we deze en nog veel meer inzichten om leidinggevenden te helpen veilige werkomgevingen te creëren en de teamdynamiek te verbeteren. Want in de wereld van leiderschap draait het niet alleen om aanwezig zijn, maar om echt luisteren, empathie tonen en anderen empoweren. Op die manier maak je echt contact met klanten of je team en krijg je je omgeving mee in de richting die jij wilt.

Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite
Haute-Garonne | Midi-Pyreneeën  Zuid-Frankrijk

Een plek voor innerlijke rust en meer diepgang met 3 exclusieve retraites:
• Business Retreat
• Relatieweek voor Stellen
• Privé Retraite Lichaamswerk

Wil je meer verhalen over ons of over onze aanpak lezen? Hier vind je alle inspiratieblogs.